In Artikler

Verden har brug for blå fisk – Del 2

Hvilket ocean svømmer du i? Det blå, det røde eller det sorte?
Og hvad betyder det for dig?

Dine omgivelser og de mennesker du omgiver dig med, har stor indflydelse på dit liv. De fem mennesker du er mest og oftest sammen med kommer på sigt til at definere, hvilket menneske du selv bliver/er. Er du omgivet af blå, røde, sorte eller døde fisk?

Hvis vi ønsker forandringer i vores omgivelser og i verden, har vi brug for at starte med at forandre os selv, for der igennem at påvirke vores omgivelser. Det er vores eget personlige ansvar. Og i den proces hjælper det at være sammen med blå fisk i blå oceaner.

Lige for at få begreberne ”Ocean” og ”fisk” på plads inden jeg går videre. ”Oceanet” i vores univers er = dine omgivelser (det du fysisk er omgivet af og kulturen blandt de mennesker, du omgås), der hvor du færdes i hverdagen (der hvor du bor og der, hvor du arbejder). Og fiskene er = de mennesker du er sammen med privat og på jobbet (familie, venner, kolleger, ledere, medarbejdere etc.)

Livet i det blå ocean

Føler du at livet er let? Er du grundglad? Trives du? Får du god energi fra dine omgivelser? Så befinder du dig sandsynligvis overvejende i blå oceaner fyldt med blå fisk og du er selv en blå fisk.

Mange blå fisk på samme sted skaber et blåt ocean

Her der rart at være. Blå fisk trives og er sunde, stærke og fyldt med positiv energi og udfordrer status quo. De foretager bevidste valg og er autentiske og transparente. Blå fisk har overvejende et bredt perspektiv og tænker altid vind-vind.

Hvad betyder det for dig?

Når du befinder dig i blå oceaner, giver det dig overskud til at inspirere andre til at blive mere ”blå”. Du får overskud til at bidrage positivt til verden.

Livet i det røde ocean

Er livet lidt mere op ad bakke? Lidt som at løbe i en trædemølle/et hamsterhjul. Føler du dig presset? Synes du, der mangler noget? Længes du efter noget andet? Mangler du energi? Tager den ene dag den anden? Føler du at du at du mangler tid til at gøre de ting, der gør dig glad? Og tid til at være sammen med dem, du holder mest af? Så befinder du dig sandsynligvis i røde oceaner fyldt med røde fisk og du er selv en rød fisk.

Mange røde fisk på samme sted skaber et rødt ocean

Her er der mindre rart at være. Røde fisk er stressede, mindre sunde og en del af tiden fyldt med negativ energi og er mest interesseret i at bevare status quo – energien rækker ikke til mere! De fleste handlinger sker automatisk via autopiloten (en ubevidst tilstand, hvor du går rundt og sover i vågen tilstand). Røde fisk har overvejende et smalt perspektiv, er konkurrerende og tænker vind/tab.

Hvad betyder det for dig?

Udfordringen er først og fremmest at opdage, anerkende og forstå at du er en rød fisk i rødt ocean, for at blive i stand til at kunne håndtere det og gøre noget ved det.

Hvis du som blå fisk, skulle være uheldig og havne i det røde ocean og opholder dig der for lang tid, kan det resultere i at du selv bliver en rød fisk.

Hvis du som rød fisk gerne vil have fat i og trives med det, som findes i det blå ocean, må du udvikle dig til en blå fisk. Og du skal være klar over, at du at ikke kan tænke dig til at blive en blå fisk. Du skal træne både hoved, hjerte, krop og sjæl for at udvikle dig til en blå fisk. En rød fisk kan ikke inspirere andre til at blive blå fisk. Hvis du ønsker, at mennesker omkring dig skal blive mere ”blå” er du nødt til selv at være blå dvs. at udvikle dig til en blå fisk. Og det kan ikke fakes. Du kan ikke lade som om, du er en blå fisk. Enten er du det, eller også er du det ikke.

Blå fisk - røde fisk

Livet i det sorte ocean

Føles livet rigtig hårdt? Er der ikke rigtig noget der virker? Er du enten sur eller ked af det, det meste af tiden? Føler du dig udmattet og træt? Mangler du opbakning? Eller føler du dig rasende og har lyst til at hævne dig på verden? Synes du, at andre skal lide sammen med dig? Er du socialt isoleret? Bliver du misbrugt fysisk eller psykisk? Så er der sandsynligvis et par sorte eller døde fisk, som har eller har haft stor indflydelse på dit liv og din opvækst! Så meget at du selv er blevet enten en sort eller en død fisk.

Mange sorte og døde fisk på samme sted skaber et sort og dødt ocean

Her er der rigtig ubehageligt at være. De sorte fisk bestemmer (dikterer) og de døde fisk har givet op (apati/resignation). Sorte og døde fisk har som udgangspunktet et meget, meget smalt perspektiv, der er maks. egodrevet – tænker vind/tab, tab/vind eller tab/tab (hvis jeg ikke kan vinde, så skal du heller ikke!) og offerrollen spilles maks. i dette ocean.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du i hverdagen er omgivet af for mange sorte eller døde fisk, må du hurtigst muligt gøre alt hvad du kan for at finde nogle blå fisk, der kan støtte dig i at finde et sundere ocean.

Hvis du bliver i det sorte ocean for længe, ender du med meget lidt energi til at foretage forandringer i dit liv og i værste fald, bliver du meget syg.

Sørg for ikke at ende i det sorte ocean. Der er kraftig strøm i den forkerte retning (imod dig). Der er kviksand og hængedynd, røgslør og blylodder. Dit ego gør hvad det kan, for at du skal blive der. Det er meget udfordrende og kræver utrolig energi, viljekraft og stor støtte fra f.eks. nogle blå fisk at komme op af ”den sorte sump”.

Blå fisk - røde fisk

Verden har brug for mange flere blå fisk!

Vores mission hos Heart2Lead er at inspirere så mange mennesker som muligt til at blive mere ”blå”, så de kan skabe store blå oceaner.

PS: Er du opmærksom på, at et blå-fisk-mindset sikrer dig, at du ikke bliver disruptet i det nye paradigme, der er ved at blive virkelighed inden for erhverv og arbejdsliv.

Test om du er en blå, en rød, en sort eller en død fisk  i del 1 her >>

Læs om Blue Ocean strategi her >>

Book et foredrag om Blå oceaner og blå fisk her >>

Hvad tænker du? Jeg er nysgerrig. Del gerne dine tanker i kommentarfeltet nedenfor. På forhånd tak

Recent Posts

Leave a Comment

Tilmelding Heart2Lead Inspiration

Tilmelding Heart2Lead Inspiration

Ja tak, jeg vil gerne modtage inspiration vedr. livsdesign, indre bæredygtighed, bevidsthedsudvikling, holistisk sundhed og lederskab m.m. i min inbox.

Du er nu tilmeldt Heart2Lead Inspiration. Tjek din inbox og bekræft tilmeldingen. Vi glæder os til at inspirere dig.

Blå fisk - røde fisk - sorte og døde fiskEmotionel intelligens - hvorfor er det så svært