In Artikler

Blue Ocean Strategi

Hvorfor er det vigtigt at være en blå fisk?

En Blue Ocean Strategi og en sund blå virksomhedskultur er nødvendig for at undgå at blive disruptet i det nye paradigme, der er ved at blive virkelighed inden for erhverv og arbejdsliv. At udvikle en Blue Ocean Strategi kræver at vi har et mindset og en adfærd som en blå fisk. Vi kan ikke lave Blue Ocean Strategi, hvis vi tænker og agerer som en rød fisk. Og hvis vi bliver ved med at tænke og agere som en rød fisk, ender vi som en sort eller død fisk i det sorte/døde ocean. ”Blue Ocean Strategy” var titlen på en bog, der udkom i 2005 skrevet af W. Chan Kim og Renée Mauborgne og som for nylig er blevet genudgivet i en revideret udgave. Den giver klare og præcise beskrivelser af, hvordan virksomheder skal arbejde med fremtidsstrategier/vinderstrategier i det blå ocean. I Simon Sinek’s bog ”Start with why – how great leaders inspire everyone to take action” afdækker han hvad forskellen på manipulation og inspiration i forbindelse med salg er. Og han beskriver præcist forskellen på salg i henholdsvis det blå og det røde ocean.

Det blå ocean

Det blå ocean er et marked, hvor virksomheden ikke har nogen direkte konkurrenter, fordi virksomhedens metode/måde at gøre tingene på er unikke. Det er et marked, som virksomheder får fat i ved at innovere og nytænke deres produktportefølje. Det er et marked som virksomheder kun forbliver i, i længere tid hvis de formår at finde frem til deres egen autentiske måde at gøre tingene på. Dette gøres ved som udgangspunkt at finde frem til deres højere formål og lade dette guide dem i at levere mere til verden end  tager og samtidig fremme og støtte en sund virksomhedskultur.  I denne slags virksomheder er der et blå-fisk-mindet. Der er formuleret et ægte ”Why”, der leves i virksomheden hver dag og som inspirerer mennesker til at købe produktet/servicen. Et unikt produkt/service er i fremtiden ikke nok til at forblive i det blå ocean på længere sigt. Det kan let kopieres. Måden man gør tingene på derimod er en del af kulturen og det er meget sværere at kopiere. Mange blå fisk (ledere og medarbejdere) i en virksomhed skaber en sund blå virksomhedskultur. Og husk at du ikke kan tænke dig til at blive en blå fisk. Enten er du det eller også er du det ikke. Det er ikke et koncept og det er ikke et brandingstunt. Det er en måde at være i verden på. Der er link til en test længere nede på siden. Her kan du teste om du er en blå, rød, sort eller død fisk.

Det røde ocean

Det røde ocean er priskonkurrencens og manipulatørens markedsplads, hvor produkterne og servicen er næsten ens og hvor der er dødelig konkurrence. Her er et rød-fisk-mindset, hvor kunderne manipuleres til at købe produktet ved hjælp af rabatter, salgskampagner, pengene retur ordninger, gratis gaver, afskrækkelse (frygt, knaphed), tilskyndelser, håbefulde budskaber, gruppepres, nyhedsværdi osv.

Det døde ocean

Det døde ocean er der, hvor de røde fisk ender, når deres røde pris- og manipulationsstrategier ikke længere virker og deres produkt/service er blevet disruptet af nogle røde eller blå fisk.

Hvordan lærer vi at tænke som blå fisk?

At udvikle en Blue Ocean Strategi kræver som sagt at vi har et mindset som en blå fisk – at vi tænker og agerer som som en blå fisk – at vi udvikler os til blå fisk. Hvordan udvikler vi et blå-fisk-mindset? Det gør vi ved at vokse som menneske, ved at udvikle os vertikalt. Du kan ikke tænke dig til vertikal udvikling, du skal udvikle dig til det. Når vi vokser vertikalt, bliver vi samtidig i stand til at formulere et bæredygtigt ”WHY”. Er du en blå fisk, en rød fisk eller en død fisk? Tjek det her >> Vi kan hjælpe dig med at blive en blå fisk 🙂 Kontakt os, hvis du gerne vil høre mere om, hvordan du og din virksomhed udvikler et blå-fisk-mindset >>

Recent Posts

Leave a Comment

Tilmelding Heart2Lead Inspiration

Tilmelding Heart2Lead Inspiration

Ja tak, jeg vil gerne modtage inspiration vedr. livsdesign, indre bæredygtighed, bevidsthedsudvikling, holistisk sundhed og lederskab m.m. i min inbox.

Du er nu tilmeldt Heart2Lead Inspiration. Tjek din inbox og bekræft tilmeldingen. Vi glæder os til at inspirere dig.

Emotionel intelligens - hvorfor er det så sværtGrafisk Illustration - iværksætter